A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Новий порядок перевірок дотримання трудового законодавства

Дата: 30.10.2017 14:45
Кількість переглядів: 827

Новий порядок перевірок дотримання трудового законодавства

16 травня 2017 набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26 квітня 2017року, № 295, яка суттєво змінює порядок проведення перевірок дотримання вимог трудового законодавства. 

Постанова детально регламентує проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань, які приходять на зміну плановим та позаплановим перевіркам. Перевірки будуть здійснюватися інспекторами праці Державної служби України з питань праці («Держпраці»), а також інспекторами виконавчих органів місцевих рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад. Останні мають право перевіряти дотримання трудового законодавства тільки з питань оплати праці та оформлення трудових відносин. 

Нові підстави для проведення перевірок, відповідно до Постанови, включають (1) звернення осіб, стосовно яких порушено правила оформлення трудових відносин, (2) інформацію Пенсійного фонду України, Державної служби статистики, Державної фіскальної служби, профспілок, а також (3) інформацію з публічних джерел, в тому числі зі ЗМІ. Нові правила дозволяють інспекторам не повідомляти роботодавця про майбутню перевірку, якщо, на думку інспектора, це «може завдати шкоди інспекційному відвідуванню». Крім того, для проведення перевірки відтепер інспектору достатньо його службового посвідчення, в той час як направлення на перевірку та погодження Держпраці відійшли у минуле. 

Постанова суттєво розширила права інспекторів, які відтепер включають право у будь-яку годину доби входити в приміщення, де застосовується наймана праця (без дозволу чи попередження), право отримувати засвідчені копії документів для перевірки чи витяги з них, право залучати правоохоронні органи до перевірки. У той же час, права роботодавця були суттєво скорочені, оскільки право записувати процес перевірки на аудіо та відео було виключено. Більше того, відтепер роботодавець може не допустити інспектора до перевірки лише у випадку відсутності належного посвідчення у останнього. 

Після завершення перевірок, у разі виявлення будь-яких порушень, інспектори праці видають припис про усунення порушень з встановленням строку для їхнього усунення. Якщо вимоги припису виконано, то штраф до роботодавця не застосовується, крім штрафів за порушення, пов’язані з «тіньовою зайнятістю», відповідальність за які настає у будь-якому випадку. Також, роботодавці мають право звернутись до Держпраці із заявою про проведення аналізу стану дотримання законодавства про працю та надання рекомендацій щодо його застосування. 

Враховуючи нові законодавчі норми роботодавцям варто ретельно проаналізувати, чи їхня діяльність відповідає трудовому законодавству . 

 

 

 

Державний інпектор                                    О.В.Боровець

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь