A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Романівського бюро правової допомоги інформує???????

Дата: 15.03.2019 14:05
Кількість переглядів: 661

 В рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ»

Романівського бюро правової допомоги інформує

 

Гарантії працівникам, задіяним у виборах Президента України

 

Тема виборів останнім часом набула неабиякої актуальності не тільки серед політиків чи суб’єктів виборчого процесу, а й серед роботодавців, адже їхні працівники можуть залучатися до виборчої кампанії.

Громадянин України може брати участь у виборчому процесі в такому статусі:

– кандидат у Президенти України;

– уповноважений представник кандидата на пост Президента України;

– довірена особа кандидата на пост Президента України в загальнодержавному або територіальному виборчому окрузі;

– член виборчої комісії (окружної або дільничної);

– офіційний спостерігач від кандидата на пост Президента України або від партії (блоку), яка висунула кандидата.

Загальні гарантії учасникам виборчого процесу передбачені Законом України «Про вибори Президента України» від 05.03.99 р. № 474-XIV (далі – Закон № 474-XIV) і трудовим законодавством України. Окремі моменти регулюються постановами КМУ та Центральної виборчої комісії (далі – ЦВК).

      •  
      • членам окружних і дільничних виборчих комісій

За нормами Закону № 474-XIV члени виборчих комісій набувають своїх повноважень з моменту прийняття відповідного рішення виборчою комісією вищого рівня, яке затверджується у формі постанови. Комісія видає посвідчення члена виборчої комісії, форма якого затверджується ЦВК.

Підтвердженням статусу члена виборчої комісії може бути як посвідчення члена комісії, так і постанова комісії вищого рівня про затвердження його як члена комісії (як правило, члену комісії видається копія такої постанови).

Відповідно до ст. 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть виконуватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Оскільки статтею 22 Закону № 474-XIV виборчі комісії визначаються як «спеціальні колегіальні державні органи», на членів комісій поширюється чинність ст. 119 КЗпП. Тому членам виборчої комісії, якщо вони виконують свої обов'язки в робочий час, гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку за місцем роботи. Зауважимо, що законодавство не передбачає жодних компенсацій з боку органів державної влади чи виборчих комісій підприємствам, установам, організаціям, у яких працює член виборчої комісії.

Окремі члени виборчих комісій виконують свої обов'язки в комісії на постійній основі й отримують винагороду за свою роботу. Так, згідно зі ст. 29 Закону № 474-XIV за рішенням виборчої комісії, яке затверджується виборчою комісією вищого рівня, голова, заступник голови, секретар або інші члени виборчої комісії (окружної – загальною кількістю не більше 4 осіб, дільничної – не більше 3 осіб) протягом усього періоду повноважень комісії (повноваження закінчуються через 15 днів після офіційного оголошення ЦВК результатів виборів Президента України) або частини цього періоду можуть виконувати свої обов'язки у виборчій комісії з оплатою праці. Зазначені особи на цей період звільняються від виконання трудових (службових) обов'язків за місцем роботи зі збереженням відповідного стажу на весь період повноважень виборчої комісії або на період повноважень особи як члена виборчої комісії. Оскільки на цих осіб поширюються гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП, за ними зберігається ще й середній заробіток за місцем роботи.

Робота члена виборчої комісії, який виконує свої повноваження на платній основі, оплачується в розмірі та порядку, встановлених постановою КМУ «Про умови оплати праці членів виборчих комісій» від 28.07.2004 р. № 966 (далі – Постанова № 966), але розмір заробітної плати члена комісії не може бути нижчим від його середньої заробітної плати за основним місцем роботи.

У день голосування та в дні встановлення підсумків голосування робота членів виборчих комісій (у т. ч. тих, які виконують свої повноваження не на платній основі) оплачується в межах видатків, передбачених на цю мету в кошторисах відповідних виборчих комісій, у розмірі не більш як 14 % мінімальної заробітної плати за кожний відпрацьований день (абзац другий п. 1 Постанови № 966). Заробітна плата, нарахована за час роботи у виборчих комісіях, згідно з пунктом 3 Постанови № 966 включається до фактичного заробітку за основним місцем роботи під час обчислення пенсії та середньої заробітної плати у випадках, передбачених законодавством (для розрахунку відпускних, оплати листків непрацездатності тощо).

На членів виборчої комісії, які виконують свої обов'язки безоплатно, як зазначалося, поширюються норми ст. 119 КЗпП щодо збереження місця роботи та середнього заробітку на період виконання обов'язків у комісії. Отже, члени комісії, які працюють на безоплатній основі, звільняються від виконання своїх трудових (службових) обов'язків за місцем роботи зі збереженням середнього заробітку лише на час засідання комісії та виконання обов'язків, передбачених рішенням цієї комісії (наприклад, чергування, розповсюдження запрошень виборцям тощо). Для звільнення від виконання трудових обов'язків працівник повинен надати роботодавцю відповідне повідомлення за підписом голови, заступника або секретаря виборчої комісії.

Слід пам'ятати, що в разі відмови у звільненні від виконання трудових (службових) обов'язків працівнику, залученому до роботи у виборчій комісії, до роботодавця можуть застосовуватися санкції, передбачені ст. 21219 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: накладення штрафу від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Звільнення члена виборчої комісії з роботи або переведення його на нижчу посаду з підстав, пов'язаних з виконанням його обов'язків у виборчій комісії, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 60 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до Романівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Романів, вул. С.Лялевича, 2 (4-й поверх).

Фото без опису???????


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь