A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків та його виконання

Дата: 02.08.2019 09:26
Кількість переглядів: 525

 В рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО»

Романівського бюро правової допомоги інформує

Обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків та його виконання

Як і обов'язки батьків та дітей, аліментні зобов'язання теж мають взаємний характер. Це означає, що закон покладає на повнолітніх дітей обов'язок утримувати своїх непрацездатних батьків.

  • до ч. 1 ст. 202 СК України обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків виникає за наявності сукупності юридичних фактів:
  • кровне споріднення чи наявність родинних відносин (усиновлення) між батьками та дитиною;
  • непрацездатність батьків;
  • потреба батьків у матеріальній допомозі.
  • утримувати батьків виникає у повнолітніх дітей. Зі змісту ч. 1 ст. 202 СК України випливає, що неповнолітні діти, навіть якщо мають самостійний дохід, не можуть бути платниками аліментів по відношенню до батьків. Лише у виняткових випадках, якщо мати, батько є тяжко хворими, інвалідами, а неповнолітня дитина має достатній дохід (заробіток), суд може постановити рішення про стягнення з неї одноразово або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов'язаних з лікуванням та доглядом за ними (ст. 206 СК України).
  • до ч. З ст. 75 СК України особа вважається непрацездатною у разі досягнення пенсійного віку, встановленого законом, або якщо є інвалідом I, II чи III групи.
  • правило, обов'язок з утримання непрацездатних батьків діти виконують добровільно. Не виключається можливість укладення договору між повнолітніми сином, дочкою та непрацездатними батьками щодо утримання.
  • передбачає судовий порядок стягнення аліментів на непрацездатних батьків у випадку невиконання його дітьми добровільно. Розмір аліментів на батьків визначається судом у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу).
  • аліментів, сімейне законодавство допускає можливість стягнення з повнолітніх дочки та сина додаткових витрат на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.
  • мають право пред'явити позов щодо стягнення аліментів до одного з дітей. Але це не означає, що весь тягар з утримання батьків ляже на плечі цієї дитини. Визначаючи розмір аліментів та додаткові витрати, суд повинен взяти до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків. Крім цього, при визначенні розміру аліментів до уваги також береться матеріальне становище та сімейний стан одержувача та платника аліментів.
  • окремих випадках обов'язок повнолітніх дочки, сина з утримання непрацездатних батьків не виникає. Зокрема, якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає (ч. 2 ст. 202 СК України).
  • цього, дочка, син можуть бути звільнені судом від обов'язку утримувати матір, батька та обов'язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків (ч. 1 ст. 204 СК України). Ці обставини повинні знайти підтвердження у судовому засіданні на підставі поданих доказів. Слід звернути увагу, що у зазначеній нормі йдеться про право, а не обов'язок суду звільняти дітей від обов'язку утримувати непрацездатних батьків. Відповідно до ч. 2 ст. 204 СК України у виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більш як три роки.

Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, пропонуємо звертатися за безоплатною правовою допомогою до Романівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Романів, вул. С.Лялевича, 2 (4-й поверх, кім. 425), або телефонувати за номером 2-32-58.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь