A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Чи можуть особи з інвалідністю, які є учасниками бойових дій, бути зареєстровані як безробітні та отримувати допомогу по безробіттю?

Дата: 05.11.2019 09:49
Кількість переглядів: 443

 В рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО»

Романівського бюро правової допомоги інформує

 

Чи можуть особи з інвалідністю, які є учасниками бойових дій,

бути зареєстровані як безробітні

та отримувати допомогу по безробіттю?

 

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути особа з інвалідністю, яка не досягла встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу. 

Особа з інвалідністю будь-якої групи може бути зареєстрованим в центрі зайнятості як безробітна. Це ж стосується і учасників бойових дій.

 

Особа з інвалідністю, окрім стандартного комплекту документів, подає для реєстрації також копію довідки до акта огляду МСЕК та пред’являє, за наявності, індивідуальний план реабілітації.

Є одне обмеження щодо реєстрації у центрі зайнятості – якщо в довідці до акта огляду медико-соціальною експертною комісією зроблено висновок про те, що особа визнана нездатною до трудової діяльності. Тоді статус безробітного не надається і допомога по безробіттю не призначається.

Особа з інвалідністю, яка отримує пенсію, має право на отримання допомоги по безробіттю.

Підбір підходящої роботи для особи з інвалідністю здійснюється відповідно до її професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації та з урахуванням її побажань щодо умов праці.

Одним із шляхів сприяння у працевлаштуванні осіб з інвалідністю є їх працевлаштування на заброньовані робочі місця.

Бронювання робочих місць здійснюється згідно Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Для роботодавців установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості 1-го робочого місця.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна через відділ «Романівське бюро правової допомоги» Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (смт. Романів, вул. С.Лялевича, 2, четвертий поверх, каб. 425). Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, пропонуємо звертатися за безоплатною правовою допомогою до Романівського бюро правової допомоги.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь