A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Достроковий вихід із відпустки по догляду за дитиною

Дата: 24.06.2020 16:53
Кількість переглядів: 2189

 

  Достроковий вихід із відпустки по догляду за дитиною

 

            В українському законодавстві передбачений цілий ряд гарантій для жінок, що знаходяться в "декреті", зокрема, тривалість відпустки по догляду за дитиною складає три роки. Згідно з ч. 3 ст. 184 Кодексу законів про працю (далі за текстом КЗпП), звільняти жінок, які мають дітей віком до трьох років, роботодавцям заборонено. Ця норма стосується як працюючих жінок, так і тих, що знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. На їх місце можуть прийняти лише тимчасового працівника, щоб не зупинявся робочий процес.

            Здається, ніщо не заважає матусям забути про все на світі, і три роки присвятити дитині. Але іноді життя вносить свої корективи, і досить поширеною є ситуація, коли працівниця з якихось причин планує вийти на роботу достроково. Згідно ч. 3 ст. 179 КзпП, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, надається за бажанням. Це означає, що жінка не тільки вирішує сама - брати її чи ні, але може взагалі не йти "в декрет", або ж перервати його в будь-який момент, виходячи з власних міркувань і потреб.

            Єдине, що для цього потрібно - це подати відповідну заяву у відділ кадрів. Текст заяви може бути довільний, але обов’язково треба зазначити дату бажаного початку роботи. Заява може бути подана особисто або надіслана поштою. Також, за бажанням, працівниця може вийти з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, на неповний робочий день, завчасно погодивши це з роботодавцем. В такому випадку, цей момент теж треба вказати у заяві.

            Відповідно до ч. 3 ст. 56 КЗпП, робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Тому людина, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і працює на умовах неповного робочого часу, має право на щорічну відпустку повної тривалості. Це узгоджується також зі ст. 9 Закону «Про відпустки», за якою до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховується час фактичної роботи (у т. ч. на умовах неповного робочого часу) впродовж робочого року, за який надається відпустка.

            Чинним законодавством не передбачено припинення виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в період щорічної відпустки, наданої працівникові, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною і працює на умовах неповного робочого часу.

            Співробітник відділу кадрів, одержавши таку заяву, створює відповідний внутрішній наказ, який повинен підписати керівник організації. На його підставі працівнику буде нараховуватися зарплата з моменту повернення на роботу, і відповідно, припиниться виплата щомісячної дитячої допомоги.

            Тимчасового працівника, який займає "декретне" місце, приймають на роботу за строковим трудовим договором. У разі дострокового виходу на роботу основної працівниці, він підлягає звільненню на підставі п.2 ст. 36 КзпП.

            Якщо сталося так, що жінка війшла на роботу достроково, а потім вирішила поновити відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років - це теж дозволяється. Для повторного надання відпустки потрібно написати відповідну заяву. Припинення та поновлення відпуски по догляду за дитиною може повторюватися необмежену кількість разів до моменту, коли дитині виповниться три роки.

            Для того, щоб звільнитися під час відпустки по догляду за дитиною, працівниці потрібно попередити про це роботодавця у письмовій формі за два тижні (ст.38 КзпП). Подати заяву про звільнення можна особисто чи поштою на юридичну адресу підприємства.

            Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців відділу «Романівське бюро правової допомоги» Бердичівського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках з понеділка по п'ятницю з 9-00 до 18-00 за адресою: смт. Романів, вул. С.Лялевича, 2  (адмінбудинок РДА, кім. 425).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь