A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Окремі питання надання відпусток окремим категоріям працівників

Дата: 26.10.2020 16:50
Кількість переглядів: 451

Окремі питання надання відпусток окремим категоріям працівників.

До Романівського бюро правової допомоги Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся житель селища Романів Л, якого турбувало питання: «Яка тривалість щорічних відпусток для осіб з інвалідністю визначена законодавством? Чи має він право на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати як учасник бойових дій? За його словами, роботодавець відмовляє йому в наданні відпустки терміном визначеним законодавством, мотивуючи  тим що він скористався своїм правом на додаткову відпустку терміном 14 днів, як учасник бойових дій».

За частиною 1 статті 6 Закону України  “Про відпустки” (далі – Закон) щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

            Частиною 7 статті 6 Закону передбачено, що особам з інвалідністю I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи – 26 календарних днів.

            Положення статті 6 щодо тривалості щорічної основної відпустки не поширюються на працівників, тривалість відпустки яким установлюється іншими актами законодавства, проте тривалість їхньої відпустки не може бути меншою за передбачену частиною 1, 7 і 8 статті 6 Закону.

            Статтею 16-2 Закону передбачено, що  учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", особам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

            Ця відпустка не належить до виду щорічних відпусток (стаття 4 Закону) і надається незалежно від відпрацьованого в році часу один раз упродовж календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни.

            Тому, наявність у працівника права на додаткову відпустку, передбачену статтею 16-2 Закону, не є підставою для зменшення йому тривалості щорічної основної відпустки, яка має становити 30 календарних днів для осіб з інвалідністю І та ІІ груп, та 26 календарних днів – для осіб з інвалідністю ІІІ групи.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна через відділ «Романівське бюро правової допомоги» Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (смт. Романів, вул. С.Лялевича, 2, четвертий поверх, каб. 425). Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, пропонуємо звертатися за безоплатною правовою допомогою до Романівського бюро правової допомоги.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь