A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Щодо реформування системи освіти в громаді

Дата: 25.02.2021 20:34
Кількість переглядів: 1207

Фото без опису

На виконання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» Миропільська селищна рада розпочинає процес роботи над створенням Стратегії розвитку освіти як однієї з найпріоритетніших галузей у життєдіяльності громади.

Вже до вересня 2022 року назви закладів загальної середньої освіти мають бути приведені у відповідність до Закону України «Про повну загальну середню освіту»: початкова школа (1-4 класи), гімназія (5-9 класи) та ліцеї (10-11 класи).

Згідно Закону України «Про повну загальну середню освіту», здобуття профільної освіти (навчання у 10 – 12 класах) з 2024 року  забезпечуватиметься комунальними ліцеями, рішення про створення яких може бути прийняте лише обласними або міськими (з населенням більше 50 тисяч осіб) радами. Для започаткування та провадження освітньої діяльності комунального ліцею у його складі має бути створено та функціонувати не менше чотирьох 10 класів.

Таким вимогам не відповідає жоден із трьох закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, що функціонують в громаді. Якщо не відбудеться ніяких змін у законодавстві, заклади громади зможуть забезпечувати здобуття учасниками освітнього процесу лише початкової загальної середньої освіти (1 – 4 класи) у початкових школах та базової загальної середньої освіти (5 – 9 класи) у гімназіях.

На разі Міністерство освіти спільно з Комітетом Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій працює над змінами в Закон «Про повну загальну середню освіту», які можуть розширити повноваження місцевих органів влади при створенні ліцеїв, тому «доля» профільної освіти в громаді безпосередньо залежить від таких змін у законодавстві.

У будь-якому разі,  утворення, реорганізація або ліквідація закладу освіти може і буде здійснюватися засновником лише після громадських обговорень проекту відповідного рішення.

Такі рішення ще не виносилась на розгляд сесії. Напрямки стратегії реформування освіти, можливі варіанти приведення мережі закладів у відповідність до законодавства, утворення ще одного опорного освітнього закладу та філій ОНЗ тощо проговорювались на постійних комісіях. Також ці проблеми були озвучені на засіданні директорів шкіл та їх заступників 4 січня 2021 року. Але безпосередньо сам процес оптимізації мережі закладів освіти не може бути започаткований без детальної аналітики демографічної ситуації, соціально-економічних аспектів та показників забезпечення якості освіти усіх закладів.

Миропільська селищна рада офіційно заявляє, що усі етапи реформування системи загальної середньої освіти, яке розпочалось державою 2018 року з початкової освіти і триватиме до 2027 року, будуть проходити згідно законодавства та з метою покращення якості освітніх послуг для усіх учнів громади.

Прикро, що керівником Миропільської загальноосвітньої школи у її дописах у соціальній мережі керує не знання законодавства, а бажання розбурхати суспільну думку і підірвати авторитет теперішньої влади громади.

Будьмо виваженими, мудрими, законослухняними, громадсько активними! Конструктивних пропозиції щодо стратегії розвитку освіти чекаємо на електронну адресу myropil_sel.r@i.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь