Миропільська територіальна громада
Житомирської області

ЯКЩО ПРОПАВ НЮХ…

Дата: 27.02.2023 14:39
Кількість переглядів: 232

Фото без опису

Аносмія – повна або тимчасова втрата нюху. Нюх відіграє надзвичайно важливу роль у нашому житті. Він не тільки дозволяє відчувати запахи та розрізняти різні аромати речей, але також може виступати як основна система раннього попередження для тіла і допомагати нам залишатися в безпеці.

Цифри і факти

• Приблизно одна людина на 10 тисяч (0,01%) з`являється на світ без нюху - і уявлення не має про те, що таке запах. 

• Патологію також можуть спровокувати черепно-мозкова травма, отримана внаслідок нещасного випадку, гайморит або постійні інфекції.

•  За даними медиків, у більшості людей віком за  50 років   нюх починає погіршуватися.  Серед 70-річних частка таких – близько 30-40%.А серед тих, кому за 80 років - понад 60%.

• Загалом у світі майже 6% усіх людей мають аносмію.

   • Страждаючі на аносмію сприйнятливі до небезпечних ситуацій - витік газу, пожежі, небезпечні хімічні пари та вживання зіпсованих продуктів. Крім того, люди з втратою нюху також можуть відчувати труднощі з їжею через тісний зв`язок між нюхом і смаком.

• Дослідження   показують, що в деяких людей на тлі аносмії    розвивається депресія -  у відповідь на почуття соціальної ізоляції та побоювання щодо безпеки.

Причини порушення нюху

•Захворювання порожнини носа і навколоносових пазух (атрофічний, алергічний, вазомоторний, зокрема медикаментозний риніт).

• Поствірусні.

• Посттравматичні (травми голови, носа).

•  Зумовлені неврологічними захворюваннями (розсіяний склероз, хвороба Альцгеймера).

• Токсичні (зокрема медикаментозні - прийом естрогенів, інгібіторів АПФ).

• Вроджені.

Аносмія та коронавірус 

Втрата нюху є відомим симптомом COVID-19. Раніше лікарі вважали, що ця ознака пов`язана з безпосередньою цитотоксичною дією коронавірусу на нейрони, але швидке відновлення нюху в деяких пацієнтів змусило визнати цю теорію помилковою. Гарвардські неврологи дійшли висновку, що втрата нюху пов`язана з ураженням допоміжних клітин, які оточують чутливі нейрони. Вони містять білок ACE2 - саме його вірус

COVID-19 використовує для проникнення в клітини та розвитку своїх цитотоксичних ефектів. Тож КОВІД впливає на нервову систему опосередковано: погіршує роботу допоміжного клітинного матеріалу, а це своєю чергою спричиняє порушення у функціях нюхових нервів.

При гострому респіраторному захворюванні зниження нюху настає поступово - у міру наростання набряку слизової оболонки. Як тільки набряк зменшується - здатність відчувати запахи відновлюється. При коронавірусі аносмія розвивається раптово, навіть за вільного носового дихання. Чутливість до запахів відновлюється протягом кількох тижнів, іноді - місяців.

Що робити, якщо пропав нюх?

Дотримуйтесь режиму самоізоляції, здайте тест на коронавірус. Якщо тест виявиться позитивним, повідомте про це терапевта і дотримуйтеся виданих рекомендацій. Якщо зараження коронавірусною інфекцією не підтвердилося, а аносмія зберігається - запишіться на прийом до отоларинголога. Більшість проблем із розпізнаванням ароматів належать до компетенції цього лікаря.

Як відновити  втрачений нюх

•  Швидкість відновлення нюху залежить від причини порушення роботи нюхової системи. Оновлення рецепторів, які загинули в результаті дії токсинів інфекції або отруйних речовин, відбувається кожні 30-60 днів. 

• Якщо немає факторів фізичного руйнування відділів аналізатора, то відновлення здатності розпізнавати запахи відбувається саме по собі. У більшості ковід-хворих нюх відновлюється зі зникненням набряку протягом 2-3 тижнів.

•  Для прискорення процесу відновлення сенсорних нейронів необхідно вживати в їжу вітаміни групи В. Корисний також цинк - мікроелемент, який бере участь в синтезі ферментів, що підтримують нюхові функції. В цілому, необхідно збалансоване харчування, часте пиття води, виключення з раціону нікотину і алкоголю.

• Важливо забезпечити вологість у приміщенні та стежити за гігієною порожнини носа. Доречні промивання носових ходів розчинами з морською сіллю. 

• Серед лікарських засобів вдома лікарі рекомендують протягом тижня виконувати інгаляції з настойкою евкаліпта. Ця рослина має протимікробну, дезінфікуючу дію, надає протизапальний, болезаспокійливий і заспокійливий ефект.

Профілактика втрати нюху

• Чутливість до запахів у всіх різна. Однак нормальний нюх необхідно мати всім. Дані наукових досліджень свідчать, що запахи роблять сильний підсвідомий вплив на людські думки, почуття і поведінку. Люди, які

втратили нюх внаслідок травми або хвороби, стверджують, що відчувають почуття величезної втрати, тривожність і навіть депресію. Вони відчувають себе ізольованими і незахищеними. 

•  Ніхто не застрахований від нещасних випадків - але можна попередити хвороби, що ведуть до втрати нюху. Хороший імунітет, вчасно отримана вакцина від інфекційної хвороби, вилікуване ЛОР-захворювання - все це знижує ризик аносмії. 

•  Необхідно захищати ніс від отруйних парів і гарячого повітря, берегти від травм, дотримуватися гігієни порожнини носа, стежити за чистотою і вологістю повітря в приміщенні, а також правильно харчуватися, регулярно вживаючи продукти, багаті цинком.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь