Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Боротьба з амброзією - справа кожного

Дата: 20.07.2023 13:02
Кількість переглядів: 195

Фото без опису

 

Амброзія полинолиста – небезпечний для людини та довкілля бур’ян. Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої – найсильніший алерген для людей різного віку. Вона розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості. Розповсюдженню бур’яну сприяють: вітер, колеса транспорту, взуття людей, до якого насіння прилипає разом із ґрунтом. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, берегами річок і ставків. При сильному засміченні посівів амброзією полинолистою врожайність культур різко знижується. 

Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном, адже квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, а це з середини липня до жовтня, серед населення спостерігається алергічне захворювання - амброзійний поліноз (осіння сінна лихоманка). Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі, піднімаючись з повітрям, переносяться вітром на велику відстань (майже на 5 км) і, потрапивши в органи дихання людей, в очі, ніс, бронхи, викликає слизотечу, погіршує зір, підвищується температура тіла, з’являється кашель, головний біль, у найбільш чутливих - приступи астми. Ефективних ліків проти цього захворювання поки що не існує.

Заходи боротьби.

Вирішальне значення для очищення полів від амброзії полинолистої мають агротехнічні методи боротьби: правильне чергування культур у сівозміні, обробка ґрунту, догляд за посівами, спрямований на зниження запасів насіння бур’яну в ґрунті й запобігання повторного засмічення як ґрунту, так і врожаю сільськогосподарських культур. 

На невеликих площах та присадибних ділянках амброзію потрібно прополювати і скошувати. Правда, після скошування вона інтенсивно відростає, тому процедуру проводять не менше 3-4 разів за літо.

Після скошування рослини бажано закласти в компостну яму на кілька років (3 і більше), час від часу поливаючи сечовиною для перепрівання насіння. Можна також використовувати натрієву й амінну сіль (2-3 кг/га) в суміші з аміачною селітрою (10 кг/га) чи з сульфатом амонію.

   А на великих площах слід застосовувати гербіциди. Хімічний метод боротьби з амброзією є найбільш дієвим. 

Боротьба з амброзією повинна бути спрямована на виснаження запасів її насіння у ґрунті і запобігання повторного засмічення. У полях сівозмін на забур'янених амброзією ділянках доцільно впродовж двох років сіяти пшеницю озиму, яка пригнічує цей бур'ян і не дає змоги насінню визрівати. Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського господарства, так i для здоров’я людей, боротьба з нею є одним із важливих i першочергових завдань всіх землекористувачів.

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов'язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту, прилеглу до цих об’єктів територію.

Тобто, боротьба з бур’янами, у тому числі амброзією полинолистою, – обов’язок кожного громадянина, підприємця, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, керівників сільськогосподарських підприємств  та посадових осіб.

У зв’язку із цим, протягом вегетаційного періоду амброзії полинолистої необхідно вживати необхідних заходів для забезпечення фітосанітарного благополуччя на території селища та сіл, контролювати стан та не допускати поширення карантинного бур’яну на прибудинкових, прилеглих, наданих у власність, користування або в оренду земельних ділянках.

Нагадуємо мешканцям приватних секторів, власникам дачних та інших земельних ділянок про особисту адміністративну відповідальність за порушення фітосанітарного законодавства. 

Миропільська селищна рада закликає всіх небайдужих до свого здоров’я і здоров’я оточуючих та екологічного стану нашої громади до плідної співпраці зі знищення амброзії на засмічених ділянках.

Також звертаємось з проханням до керівників сільськогосподарських підприємств, організацій всіх форм власності, землекористувачів та населення проводити всі необхідні заходи по захисту та оздоровленню екологічного стану громади.

Ми впевнені, що лише спільними зусиллями зможемо призупинити розповсюдження злісного карантинного бур’яну – амброзії полинолистої, що допоможе зберегти і фізичне здоров’я людей, і чистоту довкілля.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь