Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Роз’яснення щодо повідомлення орендаря ставка «Курник», яке розміщене в групі Facebook «Миропільська громада»

Дата: 17.10.2024 14:43
Кількість переглядів: 622

Фото без опису

Доводимо до відома мешканців громади, що 16 жовтня 2024 р. до селищної ради звернувся орендар ставка «Курник» Тимощук Денис Олександрович з проханням розмістити оголошення про зариблення водойми та заборону рибалити. Звичайно, йому було відмовлено в оприлюдненні повідомлення, зміст якого носить протиправний характер. Також було наголошено, що відповідно до законодавства, він не має права забороняти людям рибалити, купатися, відпочивати біля водойми та користуватися водою. Про що йдеться і в Договорі «Про оренду землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом», який було підписано між орендодавцем (селищною радою) та орендарем (Тимощуком Д. О.) 21.08.2024 та погоджено з Держводагенством 05.09.2024 р.

Але громадянин Тимощук Д. О. надіслав своє повідомлення до джерела, яке не є офіційним ресурсом селищної ради і не відображає позицій ОМС – групи  Facebook «Миропільська громада», де воно було схвалено до публікації адміністратором і згодом викликало незадоволення мешканців.

Ще раз наголошуємо, що у відповідності до законодавчих актів України водні ресурси є об’єктами права власності українського народу, а права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією та законами України. Зокрема Стаття 47 Водного кодексу України визначає, що загальне водокористування здійснюється громадянами України для задоволення їх потреб безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.

Орендар ставка чи озера не має права забороняти людям купатися у водоймі. А також рибалити, плавати на човнах, здійснювати забір води без застосування споруд або технічних пристроїв, наприклад, на полив тощо.

Любительська рибна ловля може проводитись на будь-яких водоймах України, незалежно від їх цільового призначення чи підпорядкування будь-яким господарчим суб’єктам, будь-якої пори року. До дозволеного для використання під час любительської та спортивної риболовлі оснащення належать вудочки, донні вудочки, закиди та вудочки для лову плавом, спінінги.

На орендованих водних об’єктах орендарі можуть попереджати любителів риболовлі про встановлені обмеження вилову тих видів риби, які розводять, або вимагати повернути в ставок таку рибу при проведенні контролю за виловом. При цьому вони повинні пред’явити відповідну до законодавства документацію.

Отже, орендар не має права заборонити любительське рибальство на водоймі. Категорично заборонено встановлювати та стягувати плату з рибалок-любителів, оскільки такі дії кваліфікуються чинним законодавством як здирництво і переслідуються законом в рамках Кримінального кодексу України.

У разі невиконання умов Договору, його дію буде припинено.

Шановні мешканці громади, просимо щодо питань, які стосуються компетенцій органів місцевого самоврядування, звертатися безпосередньо до селищної ради та офіційних джерел поширення інформації від нас. Дякуємо за громадську активність та небайдужість!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь