A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Проекти рішень №45 «Про внесення змін до Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Миропільської територіальної громади до 2027 року та затвердження його в новій редакції»

Кількість переглядів: 74
Скликання: 8 скликання
Сесія: 41 сесія
Тип документу: Проекти рішень
Дата: 22.02.2024
Номер документу: 45
Назва документу: Про внесення змін до Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Миропільської територіальної громади до 2027 року та затвердження його в новій редакції
Прикріплені файли:

3

МИРОПІЛЬСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЖИТОМИРСЬКОГО РАЙОНУ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

41 сесія VIII скликання   

ПРОЄКТ РІШЕННЯ

від   лютого  2024 року                                                                                                                                        №            

 

Про внесення змін до Плану трансформації

мережі закладів загальної середньої освіти

Миропільської територіальної громади до 2027 року

та затвердження його в новій редакції

 

Відповідно до ст. 143 Конституції України, ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти», на підставі рішення 8-ї сесії Миропільської селищної ради VIII скликання від 14 липня  2021 року № 8, враховуючи потреби жителів громади у наданні якісних освітніх послуг дітям шкільного віку, демографічну ситуацію, оцінку інфраструктури, кадровий склад та фінансове забезпечення закладів загальної середньої освіти, наявність транспортного сполучення та організацію підвезення учасників освітнього процесу

ВИРІШИЛА:

1. Внести зміни до Перспективного плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Миропільської територіальної громади (далі – Перспективний план) та затвердити його в новій редакції (додається).

2. Ознайомити керівників закладів загальної середньої освіти з Перспективним планом з метою його подальшого поширення серед учасників освітнього процесу та громадськості.

3. Розмістити Перспективний план на офіційних сайтах Засновника та закладів загальної середньої освіти.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань (освіта, спорт, культура, охорона здоров’я та соціальний захист), прав людини, законності, депутатської діяльності, правопорядку та антикорупційної діяльності, етики та регламенту.

            

Селищний  голова                                                              Світлана ВЛАСЮК

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням 41 сесії

Миропільської селищної ради 8-го скликання

№ від 02.2024 р.

 

 

Перспективний план трансформації мережі закладів загальної середньої освіти, у тому числі ліцеїв, Миропільської територіальної громади 

до 01.09.2027 р.

Назва закладу

Тип закладу на сьогодні

Тип закладу у перспективі до 01.09.2027 р.

Зміна типу закладу до 01.09.2027 р.

1

Миропільський ліцей Житомирської області

Ліцей з гімназією та початковою школою

Ліцей з гімназією та початковою школою

-

2

Миропільська гімназія Житомирської області

Гімназія з початковою школою

Гімназія з початковою школою

-

3

Печанівський ліцей Житомирської області

Ліцей з гімназією та початковою школою

 

Гімназія з початковою школою

+

4

Філія Миропільського ліцею «Колодяжненська гімназія»

Гімназія з початковою школою

Початкова школа

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти

Миропільської територіальної громади до 2027 року

 

В Україні відбувається активний процес системної трансформації освітньої сфери для забезпечення нової якості освіти на всіх рівнях: від дошкільної - до вищої освіти та освіти дорослих.

Першим важливим кроком до трансформації галузі стало прийняття Верховною Радою України 5 вересня 2017 року Закону України «Про освіту», який окреслює основні принципи функціонування освітньої галузі.

Із 2018 року розпочато реформу «Нова Українська Школа». Мета реформи – кожен учень має рівний доступ до якісної шкільної освіти в безпечному, комфортному, інклюзивному та сучасному освітньому середовищі; випускники школи мають ґрунтовні знання та володіють компетентностями, що потрібні для сучасного життя, є самодостатніми, творчими та креативними особистостями.

18 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту». 15 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону України «Про повну загальну середню освіту», яким визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи повної загальної середньої освіти. Зі вступом в дію зазначеного Закону з’явилось законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що має сприяти підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства та особистості.

У зв’язку з цим виникає необхідність приведення до вимог зазначеного Закону мережі закладів загальної середньої освіти. Передусім це стосується закладів, що забезпечують здобуття профільної середньої освіти.

Реалізація положень Закону України «Про повну загальну середню освіту» докорінно змінює ситуацію щодо організації профільної середньої освіти в Україні та громаді.

Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 35, п. 1 Закону України «Про повну загальну середню освіту»:

- початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти, має функціонувати як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії або ліцею;

- гімназія, яка забезпечує здобуття базової середньої освіти, також повинна функціонувати як окрема юридична особа, хоча, як зазначалося вище, до її складу може входити початкова школа;

- ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти не менш як за трьома профілями у двох класах на кожній паралелі 10-х, 11-х, 12-х класів, має функціонувати як окрема юридична особа, і, як виняток, за рішенням засновника, може забезпечувати здобуття базової та початкової середньої освіти.

З 01 вересня 2027 року заклади, що здійснюють освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти і не мають по два класи на паралелі 10-х, 11-х, 12-х класів, втрачають право надавати профільну середню освіту і мають бути реорганізовані в гімназії або початкові школи.

Упродовж останніх двох років здобуття профільної середньої освіти на території Миропільської територіальної громади забезпечували Миропільський ліцей та Печанівський ліцей. Але з огляду на вимоги законодавства, Печанівський ліцей не відповідає вимогам закладу, який може надавати профільну освіту.

Щодо реорганізації Філії Миропільського ліцею «Колодяжненська гімназія» в початкову школу, то вона зумовлена, перш за все, недостатньою кількістю дітей у с. Колодяжному на найближчі роки.

Таким чином, реалізація затвердженого Плану сприятиме створенню нової мережі закладів загальної середньої освіти різних типів, що забезпечить, як територіальну доступність початкової та базової середньої освіти, так і створить умови для здобуття учнями якісної профільної освіти.

Трансформація мережі закладів загальної середньої освіти відбуватиметься поетапно, шляхом реорганізації закладів. Прийняттю таких рішень Засновником передуватимуть громадські слухання.

Для реорганізації відповідних закладів потрібно забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти в інших закладах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь