A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Заходи по профілактиці правопорушень та негативних проявів у дитячому середовищі на період до 2022 року

Дата: 12.03.2018 15:38
Кількість переглядів: 1432

                                 ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                 Селищний голова           В. П. Гиндич 

                                                                                  04.01.2018р.                                                         

 

Заходи

по профілактиці правопорушень та негативних проявів у дитячому середовищі на період до 2022 року

  1. Забезпечувати методичний супровід правовиховної роботи закладів загальної середньої освіти ОТГ       (2018 – 2019).   
  2. Урізноманітнити форми роботи заступників директорів з виховної роботи, педагогів-організаторів, класних керівників, вихователів тренінгами з проблемних правовиховних питань. (постійно).
  3. Розробляти управлінські заходи щодо вирішення складних ситуацій в педагогічному та учнівському середовищі з урахуванням експертних висновків працівників психологічної служби (постійно).
  4. Проводити тижні та місячники правових знань для участі в яких залучати  працівники правоохоронних органів         (постійно, керівники ЗЗСО)
  5. Вжити заходи щодо підвищення ефективності роботи шкільних Рад з профілактики правопорушень  (постійно, керівники ЗЗСО).
  6. Використовувати інтерактивні педагогічні технології, зокрема ділові та рольові ігри, моделювання життєвих ситуацій, суспільних процесів та процедур, дискусії, робота в малих групах на уроках правознавства та в позакласній діяльності (постійно,       керівники ЗЗСО).
  7. Проводити заходи, спрямовані на підвищення рівня обізнаності учнівської та молоді щодо шляхів уникнення ризиків потрапляння у ситуації з торгівлею людьми та можливостей отримання допомоги з метою формування навичок безпечної поведінки. Спланувати проведення лекторіїв, кінофільмів, класних та виховних годин, які висвітлюють дану тематику.         (постійно,  керівники ЗЗСО).
  8. Оформити у закладах загальної середньої освіти куточки з прав дитини та розміщення в них дані та інформацію про правозахисні організації (постійно, керівники ЗЗСО).
  9. Активізувати діяльність дитячих уповноважених з захисту прав дітей у структурах самоврядування.
  10.  Проводити профілактично-просвітницькі заходи на актуальну тематику: попередження явища булінгу та підвищення правової компетентності учнів, конфліктів в учнівських та педагогічних колективах, безпечної поведінки учнів в інтернеті, попередження суїцидальних нахилів. Включити заходи до річного плану з виховної роботи (постійно, керівники ЗЗСО).
  11.  Впроваджувати профілактичну програму «Школа і поліція» з метою проведення індивідуальних зустрічей з учнями та/або їхніми батьками (особами, які їх замінюють); участі представників правоохоронних органів у батьківських зборах і педагогічних радах,  проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед батьків та педагогічних працівників щодо попередження негативних явищ в дитячому середовищі (постійно, керівники ЗСО).
  12.  Розглядати на педагогічних радах, засіданнях батьківських комітетів питання про стан відвідування учнями навчальних занять та ефективність заходів щодо запобігання пропусків уроків без поважних причин    (постійно, керівники ЗЗСО).
  13.  Покласти персональну відповідальність на  класних керівників і класоводів  закладів загальної середньої освіти за дотримання законодавства про захист суспільної моралі, попередження випадків жорстокості та насильства серед неповнолітніх, активізувати діяльність, спрямовану на розвиток духовності та зміцнення моралі   дітей та молоді (постійно, керівники ЗЗСО).
  14.  Ініціювати проведення спільних правоосвітніх заходів для учнівської молоді за участю служби у справах дітей,  поліції (постійно, керівники ЗЗСО).
  15.  Налагодити чітку систему внутрішнього контролю за відвідуванням занять учнями та забезпечити оформлення «Індивідуальних карток психолого-педагогічного супроводу», «Психологічні портрети» учнів, які стоять на внутрішньошкільному  обліку (постійно,керівники ЗСО).
  16.  Систематизувати банк даних учнів «групи ризику», оформивши індивідуальні картки психодіагностичного  дослідження відповідно до листа МОН України від 27.08.2000 № 1/9-352 «Щодо планування діяльності, ведення документації і звітності усіх ланок психологічної служби системи освіти України» (постійно,      керівники ЗЗСО).
  17.  Забезпечити організацію та проведення «години психолога» у  кожному закладі загальної середньої освіти, відповідно до листа МОНУ від   04.07.12  № 1/9-488 «Щодо організації та проведення «години психолога» у  загальноосвітніх закладах» (постійно, керівники ЗЗСО).
  18.  Проводити педагогічні семінари щодо впровадження нових педагогічних комунікацій між усіма учасниками навчально-виховного процесу та  перетворення навчальних закладів на зразок демократичного правового простору та позитивного мікроклімату (постійно).     
  19.  Впроваджувати та поширювати інформаційно-просвітницькі програми для учнівської молоді спрямовані на попередження негативних проявів у шкільному середовищі (постійно,      керівники ЗЗСО).
  20.  Організувати проведення засідань групи оперативного контролю з питань профілактичної роботи за участю правоохороних органів (постійно, керівники ЗСО).
  21.  Забезпечити організацію профілактичних рейдів з виявлення порушень прав дитини, запобігання злочинності та правопорушень серед неповнолітніх, які не відвідують школу, займаються жебрацтвом, бродяжництвом (постійно, керівники ЗЗСО).
  22.  Забезпечити обстеження соціальними педагогами умов проживання дітей, які потребують підвищеної педагогічної уваги, виявлення деструктивних сімей, сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, поновлення банків даних таких сімей (постійно, керівники ЗЗСО).
  23.  Організувати соціально-педагогічну допомогу учням (вихованцям) і сім'ям, які потребують особливої уваги та проживають у складних життєвих  обставинах (постійно, керівники ЗЗСО).
  24.  Проводити роз’яснювальну роботу з батьками, які ухиляються від виконання своїх обов’язків у вихованні дітей, здійснювати спільні рейди з працівниками поліції у неблагополучні, проблемні сім’ї та надання консультацій (постійно, керівники ЗЗСО).
  25.  Організувати учнівське самоврядування, батьківську громадськість з питання  проведення рейдів – перевірок з метою запобігання  тютюнопаління учнів на території школи  та прилеглої до неї  території (постійно, керівники ЗЗСО).
  26.  Продовжити роботу щодо створення консультпунктів для батьків, опікунів та дітей з питань превентивної просвіти та виховання, сприяти створенню координаційних Рад педагогів та батьківської громадськості в кожному навчальному закладі з питань сімейного виховання (постійно, керівники ЗЗСО).
  27.  Унеможливити доступ неповнолітньої молоді через мережу Інтернет до сайтів, що не мають відношення до навчального процесу (у тому числі до сайтів, на яких розміщено елементи порнографії й насильства тощо)       постійно, керівники ЗЗСО).
  28.  Організувати проведення спільно із правоохоронними органами педагогічного «всеобучу» батьків та лекторіїв на правову тематику для батьків, діти яких схильні до правопорушень, надання їм теоретичних знань та практичних навичок, спрямованих на встановлення нормального сімейного мікроклімату, налагодження взаємин між батьками і дітьми, батьками і вчителями (постійно, керівники ЗЗСО).
  29.  Здійснювати діагностичні зрізи динаміки змін у когнітивно-поведінковій сфері  особистості учнів, які перебувають на внутрішньо шкільному обліку тричі на рік: до 01 грудня, 01 березня, 01 червня. Узагальнені результати досліджень заслуховувати на нараді з класними керівниками (постійно, керівники ЗЗСО).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь