A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Патронат над дитиною

Дата: 17.12.2018 12:18
Кількість переглядів: 581

Патронат над дитиною

Право дитини жити і виховуватись в сім’ї – одне з найважливіших його прав. Сімейне виховання дає можливість забезпечити її нормальний  фізичний, моральний, інтелектуальний та соціальний розвиток, дає змогу їй стати повноцінним членом суспільства.

Одним із пріоритетних завдань держави є соціальний захист дітей, створення сприятливих умов для їхнього фізичного, інтелектуального та духовного розвитку, майбутньої повноцінної життєдіяльності.

В Україні впроваджена нова форма сімейного виховання, в якої передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

26 січня 2016 року Верховною Радою прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який регламентує функціонування патронатної сім’ї.

Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі з уповноваженим закладом здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування. Сім’я патронатного вихователя – це подружжя, в якому один із членів на професійній основі виконує обов’язки патронатного вихователя.

Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають досвід виховання дітей у сім’ї (окрім осіб, зазначених у статті 212 Сімейного кодексу України).

ХТО МОЖЕ БУТИ ПАТРОНАТНИМИ ВИХОВАТЕЛЯМИ?

Громадянин України, який:

  • Має позитивний досвід виховання дітей;
  • Має відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні;
  • Не має судимості;
  • Стан здоров’я якого дозволяє забезпечувати догляд та виховання  дітей;
  • Зібрав та надав відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;
  • Пройшов навчання і отримав довідку та рекомендацію за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей – кандидатів у патронатні вихователі (разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, який буде виконувати функції помічника патронатного вихователя).

Обов’язковою є  письмова згода всіх членів сім’ї, кандидата в патронатні вихователі.

У сім’ю патронатного вихователя можуть бути одночасно  влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувались в одній сім’ї.

Служби у справах дітей здійснюють контроль за умовами проживання та виховання дітей, забезпечення їх прав та найкращих інтересів у сім’ї патронатного вихователя.

Основні завдання патронатних вихователів:

  • Забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період перебування в патронатній сім’ї;
  • Соціально – педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;
  • Створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю й здоров’ю  дитини;
  • Підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Цілі патронатних вихователів:

  • Створення безпечного середовища для дитини;
  • Попередження потрапляння дитини до інтернатних закладів;
  • Задоволення базових потреб дитини в сімейних умовах;
  • Забезпечення прав дитини;
  • Виховання та розвиток дитини.

Підтримка патронатних вихователів:

Патронатні вихователі отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг та кошти на утримання дітей відповідно до їх віку та кількості.

Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року №148.

Термін перебування дитини в патронатній сім’ї:

 Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин, їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати три місяці. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом він не повинен бути більший за шість місяців.

Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші від 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів.

 

Перелік документів для подання на кандидата у патронатні вихователі:

1. Заява.
2. Копія паспорта.
3. Довідка про склад сім’ї (форма №3).
4. Копія диплома про вищу освіту.
5. Копія трудової книжки (за наявності).
6. Висновок про стан здоров’я (свого та осіб, які проживають разом із ним), складені за встановленою формою.
7. Довідка від нарколога, психіатра та фтизіатра, в тому числі для осіб, які проживають з кандидатом у патронатні вихователі.
8. Довідка про відсутність судимості, в тому числі у повнолітніх членів сім’ї, які проживають з кандидатом у патронатні вихователі.
9. Документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.
10. Письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом із ним, а також дітей, які досягли віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь