A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Порядки проведення виїзних перевірок та інспекційних відвідувань Держпраці визнано незаконними і нечинними

Дата: 28.05.2019 09:36
Кількість переглядів: 512

 

Увага! Порядки проведення виїзних перевірок та інспекційних відвідувань Держпраці визнано незаконними і нечинними .

 

14 травня 2019 року постанову КМУ №295 визнано нечинною. Отже, з цієї дати скасовано порядки проведення інспекційних відвідувань роботодавців та виїзних перевірок Держпраці щодо нагляду за роботою інспекторів місцевих рад.

 

 Чого вимагали позивачі?

Спочатку група позивачів звернулися  до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Кабінету Міністрів України (за участю третіх осіб, які не заявляли самостійних вимог на предмет спору: Державна служба України з питань праці, Державна регуляторна служби України).

Вони просили суд визнати незаконною та нечинною постанову КМУ від 26.04.2017 р. №295 «Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Нагадаємо, що ця постанова затверджувала:

При цьому перший із цих Порядків прописував правила інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань. Предметом цих видів заходів мало бути додержання законодавства про працю, і застосовувати їх мали інспектори з праці, як самої Держпраці, так і місцевих рад  (з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин). 

А другий – встановлював правила проведення, зокрема, виїзних перевірок Держпраці та її територіальними органами з метою виявлення порушень та недоліків, зокрема, під час здійснення таких інспекційних відвідувань, місцевими радами.

І ось ці Порядки просили визнати незаконними і нечинними, тобто, по суті, скасувати їх. Чому?

Як ми писали раніше, нардеп Оксана Продан з кінця минулого року не залишала спроб з’ясувати, чи відповідає постанова №295 вимогам Конституції та законам України.

До цього часу її всі переконували у відсутності будь-яких порушень. Аж поки не стало відомо про судову практику. Кіровоградський окружний адміністративний суд 19.03.2019 р. у справі №1140/2746/18 прийняв рішення, яким надав відповідь на головне питання: яким нормативно-правовим актом врегульовано призначення і проведення Управлінням інспекційних відвідувань? Зокрема:

  • З огляду на приписи ч. 2 ст. 2 Закону №877, його дія поширюється на спірні правовідносини, оскільки інспекційне відвідування Управлінням є формою державного нагляду у сфері господарської діяльності.
  • З огляду на ч. 4 та 5 ст. 2 Закону №877, Управління Держпраці може здійснювати державний нагляд контроль виключно на підставі Закону і спеціального закону, котрий би встановлював особливості його діяльності. Законодавець не прийняв такого спеціального закону, тому спірні правовідносини врегульовані виключно приписами Закону, що виключає можливість застосування до спірних правовідносин постанови Уряду від 26.04.2017 р. №295, якою керувався відповідач, призначаючи інспекційне відвідування.
  • Інспекційне відвідування за сутнісним змістом є перевіркою. 

 

Що сказав суд першої інстанції? 

Перша судова інстанція винесла рішення на користь КМУ.

Згідно з судовим рішенням від 26.12.2018 р., оскаржувана постанова відповідає актам вищої юридичної сили та видана відповідачем на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. За таких обставин, підстави для визнання постанови незаконною відсутні.

Але позивачі не заспокоїлися і подали апеляцію.

 

Що сталося 14 травня?

Сьогодні Шостий апеляційний адмінсуд м. Києва своїм рішенням скасував постанову №295 щодо перевірок Держпраці. Про це повідомив Голова громадської ради при ДРС Сергій Доротич у Facebook та Олена Доненко.

Як розповіла Олена Доненко, з цього часу:

1. Місцеві інспекції з праці є незаконними.

2. Інспекційні відвідування є незаконними.

3. Перевірки виключно державним органом з питань праці за плановими перевірками з дотриманням вимог включення суб'єкта господарювання до план-графіку або позапланові, виключно і в порядку передбаченому ЗАКОНОМ! 

Але про появу такого рішення вказала й ДРС у своєму повідомленні. В ньому вказано, що відповідно до статті 325 КАСУпостанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 14.05.2019 у судовій справі №826/8917/17 набрала законної сили 14.05.2019 року.

Проте вже зараз можна сказати одне: КМУ має право подати касацію і тільки Верховний суд зможе поставити крапку у цьому питанні.

Однак, в силу приписів ч. 1 ст. 325 КАСУ, постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття.

Тобто зараз ми говоримо про те, що з 14.05.2019 року Постанова №295 є нечинною та скасована. 

 

Що дасть скасування Порядку №295?

Оскільки Постанова №295 нечинна та скасована, то будь-які інспекційні відвідування та невиїзні інспектування, які тривають, або призначені згідно із цією постановою, мають бути зупинені та/або відмінені (скасовані).

Надалі перевірки Держпраці, а також робота місцевих інспекцій з праці будуть здійснюватися в межах Закону №877

Тобто скасування Порядку №295 не означає, що Держпраці не може проводити перевірок. Але вона має їх проводити в межах загальних правих за Законом №877. При цьому порядку проведення таких перевірок саме для Держпраці цей закон не містить. Отже, очевидно, він буде затверджений наново.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь