A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Оголошення про початок процедури громадського обговорення проєкту рішення Миропільської селищної ради щодо реорганізації КУ Миропільської селищної ради "Миропільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" шляхом перетворення на Миропільську гімназію

Дата: 26.04.2021 11:00
Кількість переглядів: 1241

На підставі рішення V сесії Миропільської селищної ради 8-го скликання від 23 квітня 2021 року №16, розпорядження Миропільського селищного голови №77 від 26 квітня 2021 року, відповідно до додатку №3 Статуту Миропільської селищної ради «Положення про громадські слухання в Миропільській територіальній громаді»

1.  Громадське обговорення у формі громадських слухань проєкту рішення щодо реорганізації Комунальної установи Миропільської селищної ради «Миропільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» шляхом перетворення в Миропільську гімназію 26 травня 2021 року о 15:00 год. за адресою: смт. Миропіль, вул. Центральна, 38 (в актовій залі Миропільської селищної ради).

2. Громадське обговорення провести у формі громадських слухань на території селища Миропіль відповідно до Положення про громадські слухання (Додаток 3 до Статуту Миропільської селищної ради, затвердженого рішенням сесії від 25.03.2021 р. № 8).

3. На обговорення виноситься ПРОЄКТ РІШЕННЯ Миропільської селищної ради щодо реорганізації Комунальної установи Миропільської селищної ради «Миропільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» шляхом перетворення в Миропільську гімназію.

Обґрунтування.

Відповідно до п.п.13 п.3 Розділу ІХ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту», переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із цим Законом здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності цим Законом, тобто зміна статутів закладів освіти та їх назв має відбутися до вересня 2022 року.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про освіту», здобуття загальної середньої освіти забезпечують:

- початкова школа - заклад освіти I ступеня (або структурний підрозділ іншого закладу освіти), що забезпечує початкову освіту;

- гімназія - заклад середньої освіти II ступеня (або структурний підрозділ іншого закладу освіти), що забезпечує базову середню освіту;

ліцей - заклад середньої освіти III ступеня (або структурний підрозділ іншого закладу освіти), що забезпечує профільну середню освіту.

Початкова школа, гімназія і ліцей можуть функціонувати як окремі юридичні особи або як структурні підрозділи іншого закладу освіти (зокрема закладу загальної середньої освіти I-II, II-III чи I-III ступенів). Ліцеї функціонують, як правило, як самостійні юридичні особи.

Заклад загальної середньої освіти, що реалізує освітні програми на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

Відповідно до ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту», рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські ради (міст з населенням більше 50 тисяч).

Ліцеї можуть бути утворені та здійснювати освітню діяльність за умови дотримання вимог цього Закону, ліцензійних умов та положення про ліцей, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Для започаткування та провадження освітньої діяльності комунального ліцею у його складі має бути створено та функціонувати не менше чотирьох 10 класів.

На разі вимогам ліцею як ЗЗСО, що надає профільну освіту, не відповідає жоден із трьох закладів освіти І-ІІІ ступенів Миропільської громади. Міністерство освіти спільно з Комітетом Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій працює над змінами до Закону «Про повну загальну середню освіту», які можуть розширити повноваження місцевих органів влади при створенні ліцеїв і уможливити функціонування таких закладів за наявності двох паралелей старших класів, тому «доля» профільної освіти в громаді безпосередньо залежить від таких змін у законодавстві.

Окрім приведення діяльності закладу до норм законодавства, потреба в реорганізації Миропільської ЗОШ І-ІІІ ст. викликана фінансово-економічними показниками.

На сьогоднішній день у школі навчається 157 дітей, з них у 10 – 11 класах здобувають освіту 20 учнів (у 9 – 10 кл. – 25 учнів). Розрахункова наповнюваність класів (РНК), за якою виділяються державні субвенційні кошти на оплату праці педагогів громади – 17 учнів на клас. Цих коштів вистачає на  зарплату педагогам саме дев’яти класів цього закладу, решта виплачується з місцевого бюджету. Навчання одного учня Миропільської ЗОШ у 2020 році коштувало 32 тис. грн., а у 2021 планові видатки на 1 учня становлять 42 тис. грн. Для порівняння: коштів, які виділяються державою на учнів опорного закладу, могло б вистачити на 26 класів і навчання одного учня в ОНЗ у 2020 році коштувало -  25 тис. грн.

Цьогоріч Миропільською селищною радою проведено дофінансування зарплати вчителям громади обсягом 500 тис. грн. Саме ці кошти могли б бути використані на оновлення матеріально-технічної бази та проведення ремонтів (поточних та капітальних) приміщень закладів освіти.

Учні 10 – 11 класу зможуть продовжити здобувати освіту в опорному навчальному закладі. Для дітей, які проживають на відстані більше 2 км буде забезпечено підвіз.

Якщо будуть прийняті зміни у законодавстві і до компетенції селищних рад буде віднесено питання реорганізації закладів освіти у ліцеї, з 2022 – 2023 н.р. усі діти громади зможуть здобувати профільну освіту у ліцеї на базі опорного закладу.

Питання з працевлаштуванням працівників теж буде вирішено відповідно до трудового законодавства. Усі вчителі та технічний персонал, які працюють за безстроковими трудовими договорами, будуть забезпечені роботою у даному освітньому закладі або в інших закладах освіти.

4. Мета: врахування думки жителів смт. Миропіль щодо реорганізації Комунальної установи Миропільської селищної ради «Миропільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» шляхом перетворення в Миропільську гімназію.

5. Організатор та ініціатор громадських слухань: Миропільська селищна рада. Адреса: 13033, Житомирська область, Житомирський район, смт. Миропіль, вул. Центральна, 38. Електронна адреса: myropil_sel.r@i.ua. Конт. тел.: 067 161 30 96.

Усі пропозиції, зауваження та рекомендації приймаються в усній, письмовій та електронній формі до 18:00 год. 25 травня 2021 року.

Наголошуємо, що відповідно до додатку 3 Статуту Миропільської селищної ради «Положення про громадські слухання в Миропільській територіальній громаді», у громадських слуханнях з правом голосу можуть брати участь дієздатні жителі територіальної громади, місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстроване на території, в межах якої проводяться громадські слухання. Отже, бажаючі брати безпосередню участь у громадських слуханнях мають пред’явити відповідні документи, в яких зазначено, що місцем проживання є смт. Миропіль.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь