Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Вшанування пам’яті Олександра Атаманчука

Дата: 20.01.2022 13:55
Кількість переглядів: 600

Фото без опису

 

20 січня 2015 року у бою з російсько-терористичними збройними формуваннями в районі Донецького аеропорту загинув мужній захисник України, Герой-миропільчанин - Атаманчук Олександр Олександрович.

Народився Олександр 22 червня 1990 року в селищі Миропіль, навчався в Миропільській ЗОШ І-ІІІ ст. Усі знали його як кмітливого, непосидючого, розумного і вихованого хлопця. Сашко захоплювався літературою, мав неабиякий хист до декламування поезії, влучно цитував улюблені рядки віршів.

Ставши випускником Житомирського професійного ліцею харчових технологій, пройшов строкову військову службу, потім - військову службу за контрактом в 13-му окремому аеромобільному батальйоні 95-ї окремої аеромобільної бригади Високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

З весни 2014 року брав участь в антитерористичній операції на Сході України.

20 січня 2015 року о 07:30 колона 1-ї аеромобільної роти 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади у складі 6 бронеавтомобілів КрАз «Спартан» під командуванням капітана Марковського здійснювала прорив до Міжнародного аеропорту «Донецьк» для евакуації захисників нового терміналу. В ході прориву бронеавтомобіль, який рухався в голові колони, підірвався. Після цього колона десантників, що перебувала на злітні смузі, потрапила під обстріл російсько-терористичних угрупувань, які вели вогонь з різних видів озброєння, в тому числі із танків. Під час обстрілу старший солдат Атаманчук, який надавав першу медичну допомогу пораненому побратиму, загинув унаслідок вибуху. Разом з ним загинув капітан Марковський.

Указом Президента України № 282/2015 від 23 травня 2015 року, "за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", Олександр Атаманчук нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), а також нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).

20 січня 2022 року минають сьомі роковини загибелі Олександра. Сьогодні відбулося покладання квітів до могили земляка. В закладах освіти, історико-краєзнавчому музеї проходять заходи з вшанування пам’яті героя.

Ніколи не загоється рана в душах батьків, дружини, рідних та друзів. Пам’ять про Сашу житиме вічно в серцях односельців. Спільною молитвою, світлими спогадами пом’янімо Героя в цей день. Пам’ятаймо про ціну миру на нашій землі щодня.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь