A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Вшанування пам’яті Олександра Атаманчука

Дата: 20.01.2022 13:55
Кількість переглядів: 574

 

20 січня 2015 року у бою з російсько-терористичними збройними формуваннями в районі Донецького аеропорту загинув мужній захисник України, Герой-миропільчанин - Атаманчук Олександр Олександрович.

Народився Олександр 22 червня 1990 року в селищі Миропіль, навчався в Миропільській ЗОШ І-ІІІ ст. Усі знали його як кмітливого, непосидючого, розумного і вихованого хлопця. Сашко захоплювався літературою, мав неабиякий хист до декламування поезії, влучно цитував улюблені рядки віршів.

Ставши випускником Житомирського професійного ліцею харчових технологій, пройшов строкову військову службу, потім - військову службу за контрактом в 13-му окремому аеромобільному батальйоні 95-ї окремої аеромобільної бригади Високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

З весни 2014 року брав участь в антитерористичній операції на Сході України.

20 січня 2015 року о 07:30 колона 1-ї аеромобільної роти 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади у складі 6 бронеавтомобілів КрАз «Спартан» під командуванням капітана Марковського здійснювала прорив до Міжнародного аеропорту «Донецьк» для евакуації захисників нового терміналу. В ході прориву бронеавтомобіль, який рухався в голові колони, підірвався. Після цього колона десантників, що перебувала на злітні смузі, потрапила під обстріл російсько-терористичних угрупувань, які вели вогонь з різних видів озброєння, в тому числі із танків. Під час обстрілу старший солдат Атаманчук, який надавав першу медичну допомогу пораненому побратиму, загинув унаслідок вибуху. Разом з ним загинув капітан Марковський.

Указом Президента України № 282/2015 від 23 травня 2015 року, "за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", Олександр Атаманчук нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), а також нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).

20 січня 2022 року минають сьомі роковини загибелі Олександра. Сьогодні відбулося покладання квітів до могили земляка. В закладах освіти, історико-краєзнавчому музеї проходять заходи з вшанування пам’яті героя.

Ніколи не загоється рана в душах батьків, дружини, рідних та друзів. Пам’ять про Сашу житиме вічно в серцях односельців. Спільною молитвою, світлими спогадами пом’янімо Героя в цей день. Пам’ятаймо про ціну миру на нашій землі щодня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь