A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

ДРАТІВЛИВІСТЬ: ПРИЧИНИ І ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 07.12.2022 09:14
Кількість переглядів: 170

Теперішнє життя для більшості з нас є вкрай нервовим. До безлічі щоденних проблем, метушні та клопотів  додався інші страшний чинник -- війна. Повітряні тривоги, величезний масив воєнних  новин  в Інтернеті (почасти – драматичних), обмін тривожними думками  з рідними та  друзями – всі ці чинники поміж іншого  призводять й до появи у багатьох постійного відчуття дратівливості. І це недобре – адже подібний стан може стати причиною значно серйозніших психічних розладів чи хвороб.

  Дратівливість -- це стан людини  як реакція на недружню обстановку в її житті. Якщо  він є тривалим --  то негативно впливає на працездатність людини, на прийняття адекватних рішень, одночасно погіршуючи якість життя.

Роздратування може переростати у сильніші негативні емоції — гнів, і навіть у ненависть.

Такі стани ускладнюють життя людини, порушують його взаємозв'язок із навколишнім світом.

Причини виникнення дратівливості:

- зовнішні  емоційні чинники (нестабільність, драматичні події навколо, проблеми вдома, життєві невдачі, міжособистісні стосунки тощо);

- сильна напруга на роботі;

- хронічна втома;

- хронічні хвороби;

- посттравматичні стани;

- емоційне вигоряння на роботі та в особистому житті.

 

Профілактика дратівливості

Відверніться від ситуації. Якщо ви відчуваєте дратівливість або ситуацію, яка вам не до душі, або спалах гніву, що наближається --   постарайтеся дотримуватися дистанції. Можна вийти в іншу кімнату або навіть надвір. Після прогулянки ви зможете подивитися на  проблему інакше. Або просто дайте собі відпочинок для раціональнішого підходу.

• Аналізуйте. Подумайте:  що виводить вас із себе найчастіше, чи можете ви позбутися цієї проблеми або послабити її вплив? Не «мудріть»: якщо вас дратують пробки на дорогах -- скористайтеся велосипедом або пройдіться пішки;  якщо ви не переносите на дух нового офіціанта --  сходіть на обід або вечерю в інше кафе.

   Займайтеся спортом. Боксерська груша допоможе виплеснути негативні емоції, кардіонавантаження — стабілізувати тиск, а заняття  гімнатискою — набути гармонії із самим собою. Вибирайте види спорту, які вам до вподоби.

•  Не кричіть. Коли ви підвищуєте голос, то даєте змогу агресії повністю захопити себе. Найефективніше висловити свою позицію спокійним тоном.

• Якщо дратівливість пов'язана з членами сім'ї, спробуйте зайнятися спільною справою. Таким чином  ви зможете швидше порозумітися. Або ж навпаки:    якщо не тільки на роботі, а й удома вас не залишає відчуття втоми від людей -- не соромтеся необхідності побути одному.

• Згадайте смішну історію, змусьте себе посміхнутися чи посміятися. Такий спосіб є своєрідним самообманом – «примусова» посмішка змусить ваш мозок налаштуватися на позитивний лад, і настрій покращиться само собою.

• Якщо напад агресії накрив вас удома – варто, як мовиться,  спрямувати енергію з мирною метою. Наприклад, зайнятися прибиранням.

• Будь-яка людина потребує відпочинку. Збільште годинник сну, зменшіть темп життя.

• Пропийте курс полівітамінів. Вітаміни допоможуть покращити настрій. При необхідності приймайте заспокійливі чаї та відвари.

• Рідше подумки повертайтеся в минуле. Фахівці стверджують, що при думках  про колишній негативний досвід в організмі запускаються ті ж процеси, що і під час минулих подій. Наприклад, може почастішати пульс і вирости кров'яний тиск.

Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (ЖОЦКПХ)  нагадують, що  дратівливість піддається корекції.    Якщо своєчасно звернути на цю проблему належну увагу, домогтися її вирішення самотужки або звернутися до  психіатра чи психолога --  симптоми зникають безслідно.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ЖОЦКПХ 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь