A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Спадкування під час дії воєнного стану

Дата: 26.12.2022 16:49
Кількість переглядів: 261

В умовах воєнного стану відбулися певні законодавчі зміни у сфері реалізації права на спадкування. Основні зміни у прийнятті спадщини зазначені у:

Постанові Кабінетів Міністрів України №164 від 02.06.2022р.,

Постанові Кабінету Міністрів України від 25 червня 2022р. № 719,

Роз‘ясненні Міністерства юстиції України від 11 липня 2022р.

Який алгоритм дій під час реалізації права на спадщину?

Перший крок - отримати свідоцтво про смерть спадкодавця

На час дії воєнного стану отримати свідоцтво можна в будь-якому органі ДРАЦС на підконтрольній території України.

Другий крок - продати заяву про прийняття спадщини

Строк подачі такої заяви в умовах воєнного стану становить 10 місяців.

Це означає, що протягом 10 місяців спадкоємцю необхідно подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса, не залежно від наявності заповіту.

Нотаріус відкриває спадкову справу та надає особі, яка подала заяву, перелік документів, необхідних для оформлення спадщини.

На час дії воєнного стану спадкова справа заводиться за зверненням спадкоємця будь-яким нотаріусом України. Раніше такий строк становив 6 місяців, а спадкова справа заводилася лише за місцем проживання померлого або знаходження його майна.На час дії воєнного стану Спадковий реєстр не працює, а тому нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру.

Третій крок - оформлення свідоцтва про право на спадщину

Під час дії воєнного стану свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом після закінчення строку для прийняття спадщини, тобто через 10 місяців з моменту смерті спадкодавця (раніше такий строк становив 6 місяців).

 

      Бердичівський МЦ БВПД рекомендує:

  • обов’язково подавати заяву про прийняття спадщини, не дивлячись на продовження строків для прийняття спадщини та інших суттєвих змін, що були внесені законодавцями;
  • звернути увагу, що у разі пропуску спадкоємцем строку відкриття спадщини (на період воєнного стану він складає 10 місяців від дня смерті спадкодавця) він вважатиметься таким, що відмовився від прийняття спадщини;
  • у випадках, коли такий строк було пропущено з поважних причин (за наявності доказів) спадкоємець має право звернутись до суду з позовом про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Наголошуємо, що незнання про смерть спадкодавця або перебування за кордоном не є поважною причиною пропуску строку. До поважних причин може відноситися, як приклад, тривала хвороба або ж військова служба в ЗСУ.

Для осіб, які знаходяться за кордоном України заяву про прийняття спадщини спадкоємець подає до консульської установи та дипломатичних представницт України. Або ж направити таку заяву нотаріусу на територію України поштою, узгодивши із ним всі деталі.

Якщо у вас виникли проблеми їз спадкуванням, або ж маєте додаткові питання - звертайтеся до Романівського бюро правової допомоги Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: смт. Романів, вул. С.Лялевича, б.2,  кб. 425.

система безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь