A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Зі Щедрим вечором!

Дата: 13.01.2023 14:13
Кількість переглядів: 233

Фото без опису

13 січня, напередодні Нового Року за старим стилем, українці святкують Щедрий вечір, або ж  Багату кутю. У цей день православна церква  також вшановує пам'ять преподобної  Маланії. У народній традиції обидва свята об’єдналися в Щедрий вечір, або свято Маланки.

Увечері 13 січня до опівночі прийнято ходити щедрувати. У цей вечір  щедрувальники  можуть побешкетувати та зробити невеличку шкоду в обійсті господарів, тому потрібно щедро частувати та платити за щедрування. Крім щедрувань, у цей день влаштовували ярмарки, розводили багаття, грали ігри та різні забави. На Щедрий вечір стравам приділялась велика роль: вважалось, чим більше розмаїття страв на столі, тим  щедрішим буде наступний рік. Готували, в основному,  колоритні українські страви: вареники з сиром, м'ясні пироги, млинці, кров’янку, домашню ковбасу, холодець. Головною стравою святкового столу є щедра кутя, яку цього дня можна заправляти молоком або вершковим маслом. 

Вранці 14 січня до полудня – на Василя - з давніх давен заведено ходити посівати, вітаючи зі старим  Новим  роком господарів будинків, отримуючи за це щедрі гостинці та частування. Перші посівальники приносять у дім щастя, тому господарі з самого ранку чекають на них. Обов'язковою традицією є посівання сумішшю зернових культур (пшениця, овес, ячмінь, жито), щоб у господарів будинку у новому році вродили багаті врожаї.

Вітаємо усіх зі святами! Щастя і злагоди вашому дому, нехай любов панує у ваших родинах, а цей вечір стане по-справжньому щасливим.

Нехай Святий Щедрий Вечір  принесе у ваш дім добро, любов, щастя та надію. Бажаємо якнайшвидшої Перемоги, миру, світла, родинного затишку, щоб життя ніколи не було затьмарене смутком. Щоб Ваше здоров’я було міцним, сім'я – щасливою, а справи – успішними.

Особливі вітання та слова безмежної вдячності на адресу наших Захисників! Дякуємо, що маємо можливість зустрічати свята у вільній країні! Нехай Господь щедро нагородить Вас непереможною силою та міцним здоров’ям, пошле легіони Янголів-охоронців на допомогу й захист! Чекаємо вас додому здоровими та неушкодженими повсякчас: у будні й свята, удень і вночі! 

Зі святом! Обов’язково ПЕРЕМОЖЕМО!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь