Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Щорічно 9 травня в Україні відзначатимуть День Європи

Дата: 09.05.2023 12:51
Кількість переглядів: 125

Фото без опису

 

Згідно з Указом Президента України №266/2023, підписаним 8 травня 2023 року, День Європи в Україні відзначатиметься щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу.

Президент наголосив, що прийняв це важливе для нашого народу рішення, “усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань”.

8 травня 1945 року був підписаний Акт капітуляції нацистської Німеччини, і саме цього дня крізь десятиріччя, пам’ятаючи про внесок українського та інших народів у досягнення миру в світі, ми відзначатимемо День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

День Європи  у  країнах Євросоюзу відзначають як символ єдності та миру на континенті.  Цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". Метою такої спільности, за словами французького урядовця, було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". У своїй декларації він наголошував, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи. Тому 9 травня вважається днем народження Європейського Союзу. 

Україна - це Європа! Нас єднає спільна історія і культура, нас об’єднують спільні європейські цінності: права і свободи кожної людини, демократичність і відповідальність усього громадянського суспільства.

Сьогодні - у надважкій боротьбі з монстром тоталітаризму і брехні - Збройні Сили України захищають не лише наш європейський вибір, а й ідеали та цінності усього цивілізованого світу!

У 2022 році ми по-справжньому відчули, що таке  об’єднана Європа, що таке справжні друзі та побратими, які підтримують та допомагають нам і до сьогодні. Дякуємо усім європейцям за підтримку і довіру!

Пам'ятаймо, що Європа  починається не за кордоном, а в серці  кожного з нас.

Слава Україні! Слава Збройним силам України! Слава вільному народу Україні!

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь