Миропільська територіальна громада
Житомирської області

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2023 11:57
Кількість переглядів: 160

 

Фото без опису

Щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Ця пам’ятна дата встановлена Указом Президента України № 472 від 16.05.2014 року. 

У цей день в державі вшановують пам'ять про понад 110 000 кримських татар - корінного населення Кримського півострова, які загинули під час та протягом кількох місяців після депортації кримськотатарського народу 1944 року з рідного півострова до Середньої Азії. 

Депортація кримських татар розпочалася радянською владою 18 травня 1944 року і тривала до початку червня.   Підставою для цього  стали претензії в нібито “масовій зраді та колабораціонізмі” під час окупації фашистськими військами. В результаті,  за офіційними даними  радянської влади, були депортовані в залізничних товарних вагонах 183 000 кримських татар, за татарськими джерелами, - понад 228 000 осіб. В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень від голоду, виснаження і хвороб загинули, за різними  оцінками, понад 46% усіх депортованих, безневинних людей. Лише після утворення Незалежної України кримські татари почали повертатися  додому - до рідного Криму.

2015 року  українська держава,  а у  2019 році  і деякі європейські країни визнали депортацію кримських татар 1944 року актом геноциду.

В умовах сьогодення кримськотатарський  народ знову не  може почуватися  безпечно на  своїй рідній  землі. З початком окупації росією Кримського півострова  у 2014 році історія повторюється. Тисячі кримських татар змушені були знову  покинути рідні домівки, а ті, хто залишився, систематично піддаються утискам та репресіям з боку самопроголошеної влади. 

Віримо, що історичну справедливість  буде відновлено, що Україна буде вільною і кримські татари  будуть повноправно господарювати на  своїй історичній території. Впевнені, що жахливі воєнні  злочини, вчиненні  в нашій  країні  терористичними військами російської федерації проти українців, кримських татар та всіх інших націй, які вважають Україну своєю Батьківщиною, будуть визнані, а винні понесуть покарання!

 

СЛАВА УКРАЇНІ!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь