Миропільська територіальна громада
Житомирської області

ЯК ЗБЕРЕГТИ СЛУХ: 5 КОРИСНИХ ПОРАД

Дата: 25.09.2023 09:54
Кількість переглядів: 68

Фото без опису

Приблизно 30% людей  у світі віком старше 65 років страждає від інвалідизуючої втрати слуху.  Водночас проблеми зі слухом можуть також виникати  через ускладнення під час пологів або вагітності (асфіксія при народженні, низька маса тіла дитини, ранні або передчасні пологи, неонатальна жовтяниця). Наприклад, у малюка можуть виникнути проблеми зі слухом, якщо жінка під час вагітності хворіла на краснуху, сифіліс та деякі інші інфекційні захворювання. Також прийом ототоксичних лікарських засобів вагітною жінкою або дітьми грудного віку може призвести до вад слуху.

 

  Підвищений ризик порушення слуху мають люди старші за 50 років, а також люди,  що працюють в шумних місцях, слухають музику на високій гучності протягом тривалого періоду часу, хворіють на хронічний отит. 

 

 Втрата слуху може бути легкою, помірною, важкою та глибокою. Найважчою формою втрати слуху є глухота. Проблеми зі слухом можуть розвиватися як в одному, так і в обох вухах. Звуки різної гучності оточують нас постійно, але не всі з них корисні для вух. Якщо рівень звукового тиску перевищує 85 лБ, це може нашкодити слуховій системі людини. Доведено, що людині можна знаходитися у гучному середовищі не більше  15 хвилин. Але іноді просто неможливо уникнути  звукового навантаження. Наприклад, водіям під час інтенсивного руху на дорозі, працівникам  нічних клубів та різних виробництв.

 

   До профілактики вад зі слухом відносяться: рання діагностика вад слуху у новонароджених дітей, які належать до групи високого ризику та дотримання правил гігієни, рання діагностика та лікування інфекційних захворювань,  що можуть призвести до проблем зі слухом.

 

Що робити, аби зберегти слух?  5 порад допоможуть Вам зберегти  слух до глибокої старості:

1.   Уникайте місць з високим рівнем шуму.

2.   Не слухайте музику в навушниках на максимальній гучності.

3.   Робіть щеплення від грипу, кору та інших захворювань, що дають ускладнення на слух.

4.   Використовуйте засоби захисту слуху.

5.   Перевіряйте свій слух та дотримуйтесь  гігієни  вух.

 

Коли ви потрапляєте у надто гучне середовище, а під рукою нема берушів або інших захисних засобів -- просто закрийте вуха руками. Чому це треба зробити? Справа у тому, що при навантаженні 80-110 дБ барабанна перетинка не здатна довго витримувати тиск – вона може розірватися. Також від цієї гучності гинуть волоскові клітини внутрішнього вуха, які не відновлюються. Через це в людини псується слух.

 

 Перевіряйте свій слух. Будь-яку проблему зі здоров’ям краще лікувати завчасно, ніж тоді, коли вона набула значних проявів.

 

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь