A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миропільська територіальна громада
Житомирської області

КАШЛЮК: 5 АРГУМЕНТІВ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ЩЕПЛЕННЯ

Дата: 23.04.2024 08:30
Кількість переглядів: 23

Фото без опису

Кашлюк — це інфекційне захворювання, збудниками  якого є патогенні мікроорганізми Bordetella pertussis. Бактерії прикріплюються до війок (крихітних волосоподібних відростків) верхніх дихальних шляхів і виділяють токсини, внаслідок чого з'являється набряк дихальних шляхів.

Ускладнення кашлюку включають зменшення маси тіла, запалення легеневої тканини (пневмонію) і оболонки легенів (плеврит). Через сильний кашель можуть виникати черевні грижі, тріщини ребер, пошкодження кровоносних судин, шкірних покривів або склери (білкової оболонки ока). Кашлюк у дітей до року може призвести до енцефалопатії (ураження головного мозку) і судом.

Як запобігти кашлюку?

Запобігти кашлюку допоможе виключення контактів з інфікованими людьми та дотримання правил особистої гігієни. Від кашлюку існує вакцинопрофілактика, яка зменшує ризик інфікування та розвитку важкого ступеня патології.

Вакцинація проти кашлюку

Згідно з національним календарем профілактичних щеплень, дітям в Україні роблять чотири щеплення проти кашлюку: у 2, 4, 6 і 18 місяців. За відсутності можливості провести вакцинопрофілактику в ці терміни необхідно звернутися до педіатра, який складе індивідуальний план вакцинації.

Щеплення виконується вакциною АКДП, яка одночасно захищає дитину від трьох захворювань (кашлюку, дифтерії та правця). Кашлюк у щеплених дітей протікає в легкій формі без ускладнень.

Щеплення від кашлюку також  необхідно робити вагітним на терміні 27-36 тижнів. Завдяки вакцинації у вагітної жінки виробляються антитіла до Bordetella pertussis, які передаються через плаценту плоду. У результаті чого щеплення захищає жінку від інфікування, а також знижує ризик зараження дитини протягом перших двох місяців життя.

Чому важливо щепитися від даної  бактеріальної  інфекції?  Надаємо 5 відповідей:

1. Це специфічний та високоефективний колективний захист від  інфекційних  хвороб. Імунізація виконує два завдання: «захист людини» та «захист суспільства».   Якщо рівень охоплення населення вакцинацією становить 95–98%, хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет, який запобігає епідемії. Також колективний імунітет захищає  тих  громадян, які мають протипоказання для вакцинації.

2. Захист  новороджених  дітей  від   інфекцій  в перші роки  свого життя. Протягом трьох-шести місяців після народження немовля має материнські антитіла, які захищають його від інфекційних захворювань. Коли материнський захист зникає, діткам вводять вакцинні препарати (антигени) для вироблення власної захисної реакції

3. Посилення дії  імунної  системи  організму.  Коли вакцина потрапляє в організм, імунна система уважно вивчає її, запам’ятовує і починає виробляти спеціальні речовини для її знищення. Ці речовини діють вибірково, у людини виробляється специфічний імунітет. Вакцина «навчає» імунну систему, готуючи її до боротьби з «повноцінною» інфекцією.

4. Довготривалий захист  організму  від  збудника  кашлюкової  інфекції. Деякі вакцини стимулюють розвиток імунітету з першого разу, інші доводиться вводити повторно. Це так звана ревакцинація – захід, спрямований на підтримку імунітету, виробленого попередніми щепленнями. Таким чином, потрапляючи в організм, вакцина від кашлюку   викликає  таку  ж перебудову імунної системи, яка відбувається в результаті справжнього зараження хворобою

5. Користь суспільству. Загалом вакцинація приносить  чисту користь суспільству.  Вакцини  часто відомі своєю  високою рентабельністю інвестицій в охорону здоров'я, особливо з огляду на довгострокові наслідки.  Дослідження показали, що співвідношення користі від вакцинації до витрат на них, може суттєво відрізнятися — від 27:1 для дифтерії/кашлюку. Високу рентабельність інвестицій, яку приписують щепленням, полягає в зменшенню витрат Уряду на лікування  інфекції та збереження здоров'я всього населення.

Будьте здорові та бережіть себе!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь