Миропільська територіальна громада
Житомирської області

Як безпечно зберігати їжу під час відключень електроенергії

Дата: 10.07.2024 09:58
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

Терористи продовжують обстрілювати нашу енергетичну інфраструктуру, тож останнім часом вся країна потерпає від вимушених вимкнень електроенергії.

Зберігання харчових продуктів в таких умовах може бути викликом, особливо влітку, адже йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров'я.

Для того, аби мінімізувати ризики харчових отруєнь, Держпродспоживслужба, з врахуванням рекомендацій МОЗ, пропонує дотримуватись таких правил:

  • не готуйте страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більше 2 годин);
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подавання до столу;
  • за відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (до 24 годин – у напівпорожній морозилці);
  • у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4°С;
  • не перевіряйте їжу на смак. Якщо маєте сумніви щодо її безпечності, краще викиньте її відразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м'яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше 4 годин без електроенергії або джерела холоду;
  • продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
  • при зберіганні необхідно відокремлювати сиру їжу від готової;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за температури 70°С;
  • використовуйте чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип'ятінню.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь